Elk jaar beklimmen ontzettend veel mensen tijdens het evenement de Alpe D’Huzes de Franse berg Alpe d’Huez. Dit doen en kunnen ze, omdat ze een inspirerend doel hebben met z’n allen. Mensen WILLEN dus geïnspireerd worden door een visie in het bedrijf en door het doel waar ze met het gehele team naartoe werken. Ondanks dat we in ons leven vaak genoeg het thema ‘doelen stellen’ voorbij zien komen, blijkt het lastig om hier op een goede manier vorm aan te geven. Daarnaast worden doelen vaak bepaald door een leidinggevende waarbij het aandeel van de teamleden vergeten wordt.

Gewoon doen wat je denkt dat goed is en niet echt weten wat jouw aandeel voor effect heeft binnen het team of het bedrijf? Dit is wat veelal gebeurt binnen teams. Er wordt niet gewerkt vanuit een duidelijke visie en met een duidelijk doel. Hierdoor kan het zijn dat het team niet fijn samenwerkt, de communicatie stroef verloopt en iedereen dus zijn eigen ding aan het doen is. Dit wil niet zeggen dat mensen zich niet voor de volle 100% inzetten. Iedereen doet wat hij denkt dat goed is en zorgt ervoor dat die taken afgerond zijn. Duidelijke afspraken en richtlijnen zijn er alleen niet gemaakt.

We kunnen dit vergelijken met een voetbalteam dat het veld oploopt en niet weet hoe er gespeeld moet gaan worden. Iedereen heeft zijn eigen taken gekregen, maar de totale visie van het spel is niet neergelegd. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit tijdens de wedstrijd tot onduidelijkheden kan leiden. Wanneer er onduidelijkheden zijn en het spel loopt niet zoals gehoopt dan kan dit overgaan in slechte communicatie, minder goed voetbal, minder plezier en minder succes!

Door met elkaar stil te staan bij het doel voor de komende tijd en de afspraken die hierbij horen, worden teamleden geïnspireerd. Hierbij kan gedacht worden aan afspraken maken over communicatie, hoe we als teamleden omgaan met elkaar en hoe we als team de weg richting het doel willen bewandelen. Wanneer dit op een juiste manier gedaan wordt dan vergroot dit het eigenaarschap van de teamleden, geeft veel inzichten en vergroot de teamcohesie. Op deze manier is er ook meer ruimte om elkaar aan te spreken op gemaakte afspraken of juist waardering naar elkaar uit te spreken.

Behoefte aan hulp om een visie en teamdoelen te formuleren? Ik draag graag bij aan het creëren van inspirerende teams.