Al 2 jaar zijn we een oude boerderij aan het verbouwen. Iedereen die verbouwd heeft een idee wat dit inhoud en weet dat dit niet alleen leuk, maar ook zwaar is. Daarnaast is bij de start van de verbouwing ook onze dochter geboren. Het perfecte plaatje zeg maar ;). Vandaar dat we dit jaar besloten hebben om geen carnaval te gaan vieren, maar deze tijd juist aan elkaar te besteden. Dit klinkt als een hele makkelijke beslissing, maar dat is het zeker niet.

Mijn hoofd maakte overuren toen dit idee in mijn hoofd opkwam. Ik kan Carnaval toch niet missen en wat zullen anderen hiervan vinden? Daarnaast is het uiteraard jaloersmakend als mijn vrienden plezier hebben zonder mij! Genoeg stof om bij stil te staan en dit zorgde ervoor dat het geen makkelijke beslissing was. Ga maar eens bij jezelf na hoe vaak we beslissingen maken en hierbij rekening houden met wat anderen vinden. En dan zijn we ook nog goed in het invullen van wat anderen denken. Dat helpt ook goed om je keuze te maken ;).

Dus wat moest ik nu doen? Ik denk dat het goed is om jezelf de volgende vraag te stellen: “Welke keuze zou je maken wanneer iedereen om je heen geen mening zou hebben?” Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar deze vraagt helpt je om beter bij je eigen waarden en gevoel te komen en de keuze te maken die voor jou op dit moment belangrijk is. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik heel graag samen met mijn partner en kind wegwilde, maar dat mijn hoofd hier van alles van vond en wellicht ook dingen groter maakte dan ze werkelijk zijn. Door mezelf deze vraag te stellen kon ik kiezen voor wat IK wilde en heb ik dus een weekend weg geboekt.

Toen ik mensen om mij heen vertelde dat we een weekend weg gaan, vonden mensen dit jammer, maar begrepen ze het wel. Jammer, omdat ze het leuk en gezellig vinden als we er bij zijn. Ze begrepen alleen wel dat we deze beslissing zouden maken. Dat viel dus reuze mee! Ben jezelf dus bewust van je gedachten en ga voor jezelf na of je naar deze gedachten wilt luisteren of je dat ook bewust een andere keuze kan maken. Ben je daarnaast bewust van hoeveel we invullen voor een ander, weet dat dit vaak niet waar is en dat dit iets is dat we niet kunnen controleren. Schrijf voor jezelf maar eens op wat je allemaal in je leven moet. Uiteraard moet je eten en moet je slapen, maar wat zijn nu dingen waar je niet van jezelf vanaf mag wijken? Dit kan best wel een lange lijst worden en dit zijn allemaal regeltjes die we als mens hebben. Het kan raadzaam zijn om te kijken of je met een paar regels flexibeler om kan gaan. Dit kan heel veel lucht geven in het dagelijks leven!

Wil je zelf ook meer keuzes maken vanuit jouw eigen waarden en je eigen gevoel en heb je hier hulp bij nodig, laat het me weten.