Allemaal zitten we in een turbulente en onzekere periode. Het virus zorgt voor een overbelasting van het zorgsysteem, in supermarkten en heel Nederland is massaal aan het tuinieren en klussen gegaan. We moeten zo veel mogelijk binnen blijven, sociaal contact vermijden en de kinderen zijn weer thuis. Er moet gepuzzeld worden qua werk om de kinderen te kunnen opvangen en sommige mensen zitten thuis zonder werk.

Dit laatste is ook bij mij het geval. Mijn opdrachten in groepen en teams worden, geheel begrijpelijk, voorlopig afgezegd en soms betekent dit ook dat deze tot de zomer niet door zullen gaan. Daarnaast is mijn dochter uiteraard thuis, omdat de opvang dicht is. Dit betekent dat ik op dit moment fulltime voor haar zorg. Hier keek ik eerlijk gezegd best wel een beetje tegenop. Werk is voor mij een uitlaadklep, een energiegever en brengt mijn leven in balans. Ik zie mooie acties ontstaan o.a. voor de steun van ouderen, de zorg en de getroffen ondernemers. Helaas zijn mogelijkheden beperkt, omdat mijn dochter van drie heel de week thuis is en merk ik dus dat mijn balans tussen werk en privé even zoek is.

Toch brengt deze periode mij heel erg veel en dat is iets wat ik graag met jullie wil delen. Ik merk dat ik in deze periode een veel rustigere moeder ben voor mijn dochter. Er is geen haast, niks moet en er kan veel. Ik hoef namelijk niet op tijd ergens te zijn, de was hoeft bijvoorbeeld niet perse vandaag gedaan te worden en ik heb dus alle tijd om voor haar klaar te staan en van haar te genieten. Wat dit brengt is een erg aangename energie thuis! Ik merk dat ik meer op de kleine dingen let, meer mijn focus in het nu heb en minder haast heb dan voorheen.

Veel van wat er op dit moment in de wereld gebeurt ligt buiten onze controle. Er is een pandemie die effect heeft op mijn werk, zelfs op de gehele wereldeconomie, maar het allerbelangrijkste: de gezondheid van mensen. Veel mensen zullen getroffen worden en ik hoop dan ook dat we hier als mens samen sterker uit gaan komen. Heel mooi om te zien dat we met z’n allen ook focussen op datgene waar we wél controle over hebben. Er wordt massaal gereageerd op oproepen voor mondkappen, oud-verpleegkundigen zetten zich weer in de zorg, er worden geweldig mooie acties bedacht voor lokale ondernemers en mensen worden creatief in het toch kunnen leveren van hun producten binnen de kaders die er nu zijn. Er is meer een gevoel van samen en we zorgen goed voor elkaar! We letten extra op de ouderen en kwetsbaren. Klaar staan voor elkaar! Laten we dat gevoel ook na deze crisis vast blijven houden! Want dit is het positieve dat we samen uit deze crisis kunnen halen.

Zodra ik meer vrijheid in handelen heb en de opvang weer open is, wil ik mijn expertise inzetten om mensen te helpen met (mentale) hulpvragen. Merk je dat deze periode voor je zwaar is (de onzekerheid, de drukte op het werk, door financiële problemen of blijven presteren in deze topsportsituatie ) en wil je hier over sparren? Let me know!